Recomandari privind montarea arzatoarelor industriale

AVERTIZARI
Instalarea, punerea in functiune, intretinerea si repararea echipamentelor se vor executa de catre personal autorizat, cu respectarea legislatiei in vigoare. Utilizatorul isi asuma toate obligatiile legale in ceea ce priveste folosirea echipamentelor.
Orice arzator trebuie dotat obligatoriu cu dispozitivele de protectie si de control prevazute de legislatia si normativele in vigoare.
Nu ne asumam responsabilitati pentru daune materiale sau pentru prejudicii cauzate persoanelor sau animalelor, datorate erorilor de montaj, instalare, reglare, punere in functiune, de utilizarea improprie, eronata sau nerationala a echipamentelor, precum si de neinsusirea instructiunilor tehnice sau de interventia personalului neautorizat asupra echipamentelor.

Consideratii privind lungimea capului de ardere
Capul de ardere (tubul de flacara) are o lungime ideala atunci cand extremitatea lui coincide cu fata interioara a peretelui cuptorului.
In cazul in care lungimea capului de ardere este diferita fata de grosimea peretelui cuptorului, se vor respecta urmatoarele conditii:
– In cazul peretelui cuptorului mai gros decat lungimea capului de ardere:

arzatoare

– In cazul peretelui cuptorului mai subtire decat lungimea capului de ardere, acesta din urma poate fi putin mai lung, in general cu maxim 20 mm, cu exceptia arzatoarelor cu flacara plata, unde extremitatea capului de ardere va coincide cu fata interioara a peretelui cuptorului.
arzatoare

Daca lungimea capului de ardere depaseste aceste cote, se poate recurge fie la ingrosarea spre exterior a peretelui cuptorului in zona ambrazurii, fie prin imbracarea capului de ardere intr-o jacheta din otel refractar (calitatea materialului se alege in functie de temperatura procesului).
arzatoare

Recomandari privind montarea capului de ardere
In cazul in care capul de ardere al arzatorului este din beton refractar prefabricat, la montaj se va avea in vedere ca dimensiunea “A” sa aiba cea mai mare valoare intre D/2 si 230 mm. In vederea turnarii betonului refractar in jurul capului de ardere, se impune montarea in ambrazura a unei folii din material plastic pentru a nu permite apei din betonul proaspat sa fie absorbita de zidaria cuptorului. Se va aplica un strat subtire din lana refractara densa, cu rolul de a asigura dilatarea capului de ardere in timpul functionarii, evitand astfel craparea acestuia sau a zidariei cuptorului.
Este esential ca blocul din beton refractar al capului de ardere sa fie liber de a se dilata sub influenta termica, prin rosturi de dilatare lasate in jurul acestuia. Pentru cota “B”, aveti in vedere precizarile referitoare la lungimea capului de ardere.
arzatoare

In situatia in care capul de ardere al arzatorului nu este un bloc prefabricat, ci urmeaza a se executa la fata locului din beton refractar turnat monolit, se vor lua masurile descrise anterior; cota “A” va avea aceeasi valoare (cea mai mare valoare intre D/2 si 230 mm).
arzatoare

In afara blocurilor refractare prefabricate din silica (material refractar compus mai ales din bioxid de siliciu), bioxid de zirconiu, alumina (oxid de aluminiu) etc., in functie de temperatura procesului, se mai utilizeaza capete de ardere din otel inoxidabil de diverse calitati, carbura de siliciu, mullit, oxid de zirconiu, nitrura de bor sau alte asemenea materiale. In toate aceste situatii, la montare se va avea in vedere inserarea unui snur termoizolant in exteriorul capului de ardere; pe langa protectia termica, scopul acestuia este de a permite extragerea arzatorului din ambrazura cuptorului ori de cate ori este necesar.
arzatoare
arzatoare
arzatoare

La cuptoarele cu captuseala din saltele / panouri din fibra ceramica, se va acorda o atentie deosebita protectiei termice din jurul capului de ardere. In acest scop, utilizati cel putin doua straturi de saltea de 2,5 cm grosime, cu densitatea minima de 130 kg/m3, rezistenta cel putin la temperatura procesului din cuptor. Capul de ardere trebuie sa fie autoportant, special construit pentru cuptoare cu izolatie din fibra ceramica: greutatea lui nu trebuie sa produca eforturi in peretele cuptorului.
In jurul capului de ardere se impune infasurarea unei folii din material care sa protejeze izolatia din fibra ceramica.
arzatoare

La montarea unui arzator pe generator de caldura clasic (cazan de apa calda si supraincalzita, generator de abur, generator de aer cald etc.), pe langa asigurarea lungimii necesare a capului de ardere, se va avea in vedere realizarea unei bune protectii termice a componentelor arzatorului.
arzatoare

La unele aplicatii industriale cu functionare in regim greu, se impune protectia suplimentara a arzatorului, atat fata de radiatia termica din focar, cat si fata de degajarile nocive generate de proces (produse de ardere corozive, fum, umiditate etc.); in aceste cazuri, se poate recurge la montarea de mecanisme pentru extragerea (manuala sau automata) a arzatorului din ambrazura in perioadele in care flacara nu este prezenta. Mecanismul este construit astfel incat, simultan cu retragerea arzatorulului, un siber sa obtureze ambrazura.
arzatoare

Recomandari de montaj pentru arzatoare atmosferice
Daca aplicatia admite instalarea unui arzator cu amestec aer-gaze in dreptul orificiului din peretele cuptorului, se recomanda sa se lase o distanta de 6 ÷ 25 mm intre duza de retentie si perete, in functie de tirajul disponibil, deoarece in aceasta situatie este necesar aer secundar pentru o combustie cat mai completa. Diametrul deschiderii din perete trebuie sa fie la intrare putin mai mare (cu 6 … 15 mm) decat diametrul duzei de retentie, iar iesirea amestecului aer-gaze spre cuptor trebuie sa fie evazata sub un unghi de 15 … 20°.
arzatoare

Cu scopul de a simplifica montarea arzatoarelor atmosferice pe diverse tipuri de focare, se utilizeaza colivii specializate, atat pentru asigurarea aerului secundar, cat si pentru centrarea arzatorului fata de ambrazura. In plus, aceste colivii permit montarea dispozitivelor de aprindere si supraveghere. In functie de aplicatie, coliviile pot fi destinate montajului etans pe ambrazura (fara aer secundar) sau pot avea deschideri (uneori reglabile) pentru accesul aerului secundar. Un alt avantaj al acestor colivii este acela ca permite montarea / demontarea extrem de facila a arzatorului.
arzatoare
arzatoare

In lipsa unei colivii specializate, montarea arzatorului atmosferic pe cuptor se poate face si prin adaptarea ambrazurii astfel incat sa permita instalarea dispozitivelor de aprindere si de supraveghere a flacarii.
arzatoare
arzatoare

Scheme de montare a arzatoarelor atmosferice dotate cu bloc din beton refractar
arzatoare
arzatoare

Schema de montare a arzatoarelor verticale pe un cuptor de caramida
arzatoare

Scheme de montare a arzatoarelor pe un cuptor cu creuzet
In aceste cazuri, in functie de puterea termica necesara, se poate monta un singur arzator sau doua arzatoare opuse unul fata de celalalt. In ambele situatii, arzatorul se monteaza astfel incat flacara sa fie tangentiala fata de piciorul refractar de sprijin al creuzetului, astfel incat gazele arse sa parcurga un traseu spiralat ascendent in jurul creuzetului.
arzatoare

Scheme de montare a arzatoarelor pe un cuptor cu creuzet
In aceste cazuri, in functie de puterea termica necesara, se poate monta un singur arzator sau doua arzatoare opuse unul fata de celalalt. In ambele situatii, arzatorul se monteaza astfel incat flacara sa fie tangentiala fata de piciorul refractar de sprijin al creuzetului, astfel incat gazele arse sa parcurga un traseu spiralat ascendent in jurul creuzetului.
arzatoare
arzatoare