Tratament termic si termochimic metale

Arzatoare monobloc, cu introducere / extragere (automata sau manuala) in / din focar, la aparitia / stingerea flacarii

Combustibili Gaze naturale, GPL Lichid Mixt
Puterea termica, kW < 1000 < 1000 < 1000
Temperatura aerului de combustie, °C Ambianta
Temperatura maxima a procesului, °C < 800

Arzatoare multibloc

Combustibili Gaze naturale, GPL Lichid Mixt
Puterea termica, kW < 1000 < 1000 < 1000
Temperatura aerului de combustie, °C Ambianta / 600
Temperatura maxima a procesului, °C < 800

Arzatoarele din aceasta categorie sunt utilizate la cuptoare de tratament termic si termochimic (cuptor camera, cuptor tunel continuu, cuptor cu banda, cuptor cu vatra mobila sau cu vatra pasitoare etc.) pentru procese de incalzire, calire, cianurare, cianizare, nitrurare, coacere / recoacere, temperare, solubilizare, revenire, durificare, imbatranire, cementare, borurare, brunare, bai de saruri, normalizare, calmare, relaxare etc.

Cuptoarele camera se utilizeaza pentru realizarea unor tratamente termice sau termochimice. In functie de proces, temperatura poate atinge 1200°C.

Pentru tratamente termice la temperaturi cuprinse intre 800 si 1200°C ale pieselor cu mari dimensiuni, se recomanda incalzirea directa si dotarea cuptorului cu vatra mobila pentru incarcare – descarcare; usa cuptorului este batanta sau paralela ascensionala (ghilotina), cu deschidere totala.

O categorie aparte o constituie cuptoarele cu baie de saruri pentru tratamente termochimice ale otelurilor sau ale metalelor usoare; acestea trebuie sa asigure o ridicata precizie termica si un transfer cat mai bun al caldurii la piesele metalice supuse tratamentului (nitrurare, cementare, durificare, imbatranire artificiala etc.). Unele versiuni sunt dotate cu casete pentru mentinerea atmosferei controlate in gaze inerte.

Reglarea temperaturii se face prin termocuplu imersat in baia de saruri.

Cuptoarele tunel sunt cuptoare cu vatra la care transportul pieselor se realizeza de regula pe role, pe banda din plasa metalica, placi de otel sau din roca vulcanica, cu carucioare sau cu lanturi cu zale; au sisteme mecanizate de incarcare si descarcare. Sistemul de transport realizeaza deplasarea fie continuu cu viteza controlata, fie discontinuu (in pasi), dupa cum cere procesul tehnologic.

Sunt utilizate la incalzirea semifabricatelor metalice in vederea extruziunii si laminarii, la tratamente termice diverse, recoacerea sticlei, arderea caramizilor si tiglei, coacerea ceramicii si produselor refractare, in procese de uscare sau preincalzire a diverselor materiale etc.

Incalzirea este realizata diferentiat de-a lungul cuptorului, pe zone cu gradiente prestabilite, pentru obtinerea profilului termic impus de exigentele procesului tehnologic, recomandat de a fi asistat cu un calculator de proces (PLC).

Diversitatea cuptoarelor tunel este foarte mare, principalii factori ce se au in vedere la constructia lor fiind tipul procesului, forma, marimea si viteza de deplasare a pieselor, capacitatea de productie ceruta, temperatura si numarul de zone de reglare a acesteia, precum si durata ciclului.

Inapoi la >>> Aplicatii tipice ale arzatoarelor industriale

Arzator pentru tratament termic si termochimic metale Arzator pentru tratament termic si termochimic metale Arzator pentru tratament termic si termochimic metale Arzator pentru tratament termic si termochimic metale Arzator pentru tratament termic si termochimic metale Arzator pentru tratament termic si termochimic metale Arzator pentru tratament termic si termochimic metale Arzator pentru tratament termic si termochimic metale Arzator pentru tratament termic si termochimic metale Arzator pentru tratament termic si termochimic metale Arzator pentru tratament termic si termochimic metale Arzator pentru tratament termic si termochimic metale Arzator pentru tratament termic si termochimic metale Arzator pentru tratament termic si termochimic metale Arzator pentru tratament termic si termochimic metale Arzator pentru tratament termic si termochimic metale

 

Tag-uri: arzator gaz, arzator GPL, tratament termic si termochimic, arzator cuptor camera, arzator cuptor tunel continuu, cuptor cu banda, cuptor cu vatra mobila, cuptor cu vatra pasitoare, cuptor cu baie de saruri, calire, cianurare, cianizare, nitrurare, coacere / recoacere, temperare, solubilizare, revenire, durificare, imbatranire, cementare, borurare, brunare, bai de saruri, normalizare, calmare, relaxare