Arzator pentru topire aluminiu, cupru, bronz, alama (topire metale si aliaje neferoase) si mentinerea temperaturii

Arzatoarele din aceasta categorie sunt utilizate in procesele de topire a metalelor neferoase (topire aluminiu, cupru, bronz, alama, zinc, zamac, antimoniu etc.), cat si pentru mentinerea temperaturii metalului/aliajului topit.

Arzatorul pentru topirea metalelor / aliajelor neferoase se dimensioneaza si se alege in principal in functie de:

Din punct de vedere al combustibilului utilizat, temperatura flacarii furnizate de arzator este de circa 2000°C atat pentru combustibilii gazosi (gaze naturale, gaz metan, GPL) cat si pentru combustibilii lichizi (ulei ars, CLU, motorina), temperatura mai mult decat suficienta pentru topirea metalelor si aliajelor neferoase uzuale.

In functie de tehnologia aplicata si de capacitatea de productie, arzatorul poate fi montat pe numeroase tipuri de cuptoare industriale de topire: cuptor cilindric rotativ, cuptor cu creuzet fix sau extractibil, cuptor cu creuzet basculant (rabatabil) etc.

Cuptorul cilindric rotativ, foarte des intalnit, utilizeaza pentru topire energia termica generata de arzatorul montat in ambrazura, coaxial cu axa cuptorului. Schimbul de caldura se realizeaza atat prin radiatie, cat si prin convectie.

Gura de incarcare / desarjare poate fi comuna cu cea de evacuare a gazelor arse sau separata. Sarja se evacueaza prin rotirea cuptorului in jurul axei proprii.

In practica se utilizeaza doua modalitati de montare a arzatorului:
– montaj etans pe ambrazura, caz in care arzatorul se roteste impreuna cu cuptorul, necesitand racorduri flexibile pentru combustibil si eventual pentru aer
– montaj independent de cuptor, caz in care se roteste doar cuptorul, iar arzatorul si racordurile pentru combustibil si aer sunt de aceasta data fixe. Capul de ardere al arzatorului trebuie sa fie perfect coaxial cu axa cuptorului. In plus, cu scopul realizarii unei bune protectii termice, se poate recurge la montarea unui mecanism pentru extragerea (manuala sau automata) a acestuia din ambrazura in perioadele in care flacara nu este prezenta. Mecanismul este construit astfel incat, simultan cu retragerea arzatorulului, un siber sa obtureze ambrazura.

Cuptorul cu creuzet este si el mult raspandit, fiind utilizat pentru topirea si mentinerea temperaturii aliajelor neferoase.

Topirea metalului se produce prin conductie, energia termica a flacarii traversand peretii creuzetului.

Creuzetul este realizat fie din grafit, fie din carbura de siliciu, aceasta din urma fiind preferata datorita calitatilor pe care le are sub actiunea temperaturilor inalte (rezistenta majora la deformare, la soc termic si conductibilitate termica ridicata). Capacitatea de productie a cuptorului este determinata de dimensiunile creuzetului.

In aceasta categorie, se disting trei tipuri de cuptoare: cu creuzet stationar, cu creuzet extractibil si cu creuzet rabatabil (basculant).

Numarul arzatoarelor ce se instaleaza pe cuptorul cu creuzet depinde de puterea termica ceruta si de marimea cuptorului.

La cuptorul cu creuzet stationar, creuzetul este asezat pe un bloc refractar de baza (scaun), dimensionat in functie de geometria cuptorului si a creuzetului, permitand obtinerea unei juste pozitionari a arzatorului. Pentru asigurarea unei circulatii optime a fluxului termic, flacara arzatorului trebuie orientata tangential fata de creuzet. Precizam de asemenea ca pot fi montate doua arzatoare pe acelasi cuptor.

La cuptorul cu creuzet extractibil, creuzetul poate fi extras din cuptor, iar sarja este deversata fie direct in forma, fie turnata in lingotiera (in vederea realizarii de lingouri), ori poate fi mentinuta in stare lichida intr-o oala de turnare incalzita (siviera).

Un avantaj al acestui tip de cuptor este acela ca poate utiliza creuzete diferite pentru diverse metale (aliaje).

Cuptorul cu creuzet rabatabil. De aceasta data, creuzetul este captiv in interiorul cuptorului, facand corp comun cu acesta. Metalul topit este evacuat prin rabaterea (bascularea) cuptorului in jurul unei axe orizontale.

Pentru acest tip de aplicatie, sunt recomandate arzatoare montate pe batiul cuptorului, cu functionare recomandata in doua trepte de putere termica: sarcina mare (treapta 1 + 2) pentru topire, sarcina redusa (treapta 1) pentru mentinerea temperaturii.

Reglarea temperaturii baii de topire se recomanda a se face direct, cu termocuplu in materialul topit, evitandu-se astfel supraincalzirea materialului.

In functie de cerinte si conditii existente se pot utiliza:

Arzatoare atmosferice sau cu aer comprimat

Combustibili Gaze naturale, GPL
Puterea termica, kW 4 – 2200
Temperatura aerului de combustie, °C Ambianta
Temperatura maxima a procesului, °C 1100

Arzatoare monobloc, cu introducere/extragere (automata sau manuala) in/din focar, la aparitia/stingerea flacarii

Combustibili Gaze naturale, GPL Lichid * Mixt
Puterea termica, kW < 3000 < 3000 < 3000
Temperatura aerului de combustie, °C Ambianta
Temperatura maxima a procesului, °C 1100

* Inclusiv pentru ulei uzat mineral si sintetic, ulei vegetal (rapita, floarea soarelui, soia, in, porumb etc.), reziduuri petroliere, cu puterea termica intre 17 – 1300 kW.

Arzatoare multibloc

Combustibili Gaze naturale, GPL Lichid Mixt
Puterea termica, kW < 3000 < 3000 < 3000
Temperatura aerului de combustie, °C Ambianta / 450
Temperatura maxima a procesului, °C 1100

Inapoi la >>> Aplicatii tipice ale arzatoarelor industriale

Arzator topire metale neferoase Arzator topire metale neferoase Arzator topire metale neferoase Arzator topire metale neferoase Arzator topire metale neferoase Arzator topire metale neferoase Arzator topire metale neferoase Arzator topire metale neferoase Arzator topire metale neferoase Arzator topire metale neferoase Arzator topire metale neferoase

 

Tag-uri: topire metale neferoase, arzator topire aluminiu, arzator topire cupru, arzator topire bronz, arzator topire alama, arzator topire zinc, arzator gaz GPL, arzator clu, arzator motorina, arzator ulei uzat, arzator ulei ars, reziduuri petroliere, cuptor cilindric rotativ, cuptor cu creuzet stationar, cuptor cu creuzet extractibil, lingotiera, oala de turnare, siviera, cuptor cu creuzet rabatabil, mentinere temperatura, creuzet grafit, creuzet carbura siliciu, cuptor cu creuzet fix, cuptor cu creuzet basculant, temperaturi topire aliaje neferoase, temperatura de topire, topirea metalelor neferoase, topire aliaje neferoase