Pasteurizare lapte si alte produse alimentare

Arzatoare monobloc

Combustibili Gaze naturale, GPL, biogaz Lichid * Mixt
Puterea termica, kW < 1500 < 1500 < 1500
Temperatura aerului de combustie, °C Ambianta
Temperatura maxima a procesului, °C 135

* Inclusiv pentru ulei uzat mineral si sintetic, ulei vegetal (rapita, floarea soarelui, soia, in, porumb etc.), reziduuri petroliere, cu puterea termica intre 17 – 1300 kW.

Arzatoarele de acest tip sunt utilizate in general in instalatiile cu schimbatoare de caldura pentru pasteurizarea unor produse alimentare, cu functionare in regim complet automat si continuu, cu controlul riguros al temperaturii si duratei procesului.

Pasteurizarea este procesul de incalzire a unui aliment la o anumita temperatura si pe o durata bine determinata, urmata apoi de racire brusca. Scopul procesului este de a incetini dezvoltarea microbiana si de a reduce numarului agentilor patogeni in produsele alimentare.

Alimente ce se preteaza la pasteurizare sunt: apa, bauturi racoritoare, bere, branza, cidru de mere, ciocolata cu lapte, conserve, lapte, miere (numai cea diluata), migdale, otet, oua, paine, siropuri, smantana, sos de soia, suc de fructe sau legume, tutun, vin etc.

In particular, pasteurizarea laptelui se realizeaza dupa cateva metode: „temperatura inalta / timp scurt”, „temperatura ultra-inalta” si „perioada de valabilitate extinsa”.

In primul tip de tratament („temperatura inalta / timp scurt”), laptele este fortat sa treaca prin schimbatorul de caldura cu agent termic apa calda si incalzit la 72°C timp de 15-20 secunde.

In tratamentul „temperatura ultra-inalta”, laptele se mentine pentru minim o secunda la temperatura de 135°C.

Tratamentul „perioada de valabilitate extinsa” reprezinta un grad de filtrare microbiana la temperaturi mai joase decat tratamentul „temperatura ultra-inalta” mentionat anterior.

Inapoi la >>> Aplicatii tipice ale arzatoarelor industriale

Arzatoare pentru procese de pasteurizare Arzatoare pentru procese de pasteurizare Arzatoare pentru procese de pasteurizare Arzatoare pentru procese de pasteurizare

 

Tag-uri: arzator gaz, arzator GPL, arzator ulei uzat, arzator ulei ars, arzatoare monobloc, arzator ulei vegetal, arzator pasteurizare lapte