APLICATII TIPICE ale arzatoarelor industriale / arzatoare de proces

Cabina de vopsire auto
Calcinare var, gips, ciment
Cuptor pentru caramida, portelan
Galvanizare
Generator de abur si de ulei diatermic
Generator de aer cald
Glazurare si emailare
Incalzire cu arzatoare ceramice
Incalzire lichide cu conducte imersate
Incalzire emulsie bituminoasa, bitum lichid
Incalzire directa aer
Incinerator deseuri
Panificatie, pizza si patiserie
Pasteurizare
Preincalzire inainte de sudare
Preparare mixturi asfaltice, topire bitum
Procese de incalzire in rafinarie
Topire metale neferoase
Topire si tratament termic sticla
Tratament termic metale
Uscator de cereale
Uscator de cherestea
Vopsire in camp electrostatic
COMBUSTIBILI UTILIZATI


Cabina de vopsire auto
Arzator pentru cabina de vopsire, utilizat in special in service auto: este utilizat pentru incalzirea aerului intr-in schimbator de caldura aer-aer din dotarea diverselor marimi de cabine de vopsire si uscare autovehicule (autoturisme, dube, furgonete etc.). Se utilizeaza diversi combustibili: gaze naturale (gaz metan), GPL, motorina, combustibil lichid tip M, CTL (combustibil ternic lichid), calor extra 1, calor economic 3, CLU (combustibil lichid usor), CLG (combustibil lichid greu). In ultimii ani se mai utilizeaza arzator pe ulei uzat auto (ulei ars) - ulei de motor mineral sau sintetic; mai rar, ulei vegetal (ulei de rapita, ulei de floarea soarelui, ulei de palmier, soia, in, canepa, porumb, ricin, masline, cocos etc.), ulei reciclat sau rebutat.

Calcinare var, gips, ciment
In aceste aplicatii sunt utilizate arzatoare industriale de putere: proces de calcinare var, gips (ghips) si ciment, in cuptor rotativ. Este folosit un arzator de proces dimensionat astfel incat sa asigure procesele termochimice in timpul deplasarii materialului prin cuptor: descompunerea materiei prime (circa 1300°C), formarea de alit si alte reactii (1300 ÷ 1450°C) si racirea clincherului.
In general este utilizat combustibil gazos: gaz natural (gaz metan).

Cuptor pentru caramida, blocuri ceramice, produse refractare, teracota, cuptor pentru ceramica, portelan
In procesul de ardere ceramica tehnica si coacere portelan (obiecte sanitare, gresie, faianta etc.), se utilizeaza de regula arzator de gaz metan, numarul lor depinzand de forma si capacitatea ciptorului. Procesul are loc in cuptor tunel sau cuptor camera, dar si pentru producerea de ceramica artistica. De regula este folosit combustibil gazos: gaz natural (gaz metan), mai rar combustibil lichid.

Galvanizare, baie de acoperire galvanica la cald
In acest tip de aplicatie, se poate utiliza un arzator industrial pentru procesul de acoperire galvanica la cald: baie galvanizare, baie de zincare, fosfatare, eloxare, brunare, cadmiere, cromare, nichelare.

Generator de abur (cazan de abur), generator de ulei diatermic
Arzatoarele de acest tip sunt utilizate pentru producere abur saturat si supraincalzit, de joasa, medie si inalta presiune, respectiv la cazanele de ulei diatermic. Este utilizat atat combustibil gazos, cat si combustibil lichid.

Generator de aer cald
Arzatoarele din aceasta serie se utilizeaza pentru producere de aer cald sau aer fierbinte.
In functie de puterea termica, de tipul aplicatiei si al combustibilului, precum si de cerintele procesului, arzatorrul poate fi cu functionare intr-o treapta, in doua trepte, dar si cu functionare modulanta, continua, prin conectarea unui termoregulator si o sonda de temperatura. Se utilizeaza o larga gama de combustibili: gaz natural (gaz metan), GPL, biogaz, biodiesel, kerosen, motorina, combustibil lichid tip M, CTL (combustibil ternic lichid), calor extra 1, calor economic 3, CLU (combustibil lichid usor), CLG (combustibil lichid greu); se mai utilizeaza arzator de ulei uzat auto (ulei ars) - ulei de motor mineral sau sintetic, ulei vegetal (ulei de rapita, ulei de floarea soarelui, ulei de palmier, soia, in, canepa, porumb, ricin, masline, cocos etc.), ulei reciclat sau rebutat.

Glazurare si emailare
In procesele de acoperire a suprafetelor prin glazurare si emailare este utilizat de regula un arzator pe gaz; realizeaza procesul fie prin incalzire directa (cu radianti ceramici), fie prin incalzire indirecta (prin tuburi radiante).

Incalzire prin radiatie cu arzatoare ceramice
Arzatorul de gaze naturale, GPL, propan, butan este utilizat in procese de uscare dupa vopsire sau la uscarea directa a diverselor produse in vederea diminuarii umiditatii.
Pentru a genera maxima performanta si eficienta, sunt folosite in acest caz arzatoare in infrarosu cu placi ceramice.
Un arzator in infrarosu (arzator cu placi ceramice) este utilizat de regula pentru:
- incalzire prin radiatie infrarosie (incalzire directa) a spatiilor industriale fara vapori inflamabili, depozite, hangare, stadioane, biserici, ferme agro-zootehnice - instalare in cazan de apa calda cu putere redusa
- plita de gatit, plite de prajit, grill, kebab (kebap), barbeque, rotisor in general
- aplicatii domestice si comerciale
- incalzire terase, camping etc.

Incalzire lichide in tanc cu conducte imersate
Arzatoarele de combustibil gazos (gaz natural, gaz metan, GPL, propan, butan) din aceasta serie se utilizeaza pentru incalzirea lichidelor prin conducta imersata (sau fascicul de conducte imersate) in tanc, rezervor, cuva de depozitare.
Arzatoarele pentru tuburi imersate sunt utilizate in urmatoarele procese:
▪ incalzire bai de lichide: apa, bere, bitum, lapte, detergenti, fosfati, cromati, solutie alcalina sau acida etc.
▪ finisare produse: piese metalice, banda transportoare metalica, impletituri din sarma etc.
- tratament in baie de degresare alcalina / caustica, fosfatare, decapare aluminiu, anodizare, clatire cu apa calda, acoperire in general
- baie de imersare
- sistem de sprayere, pulverizare
- furnizar de apa calda
▪ spalare industriala:
- spalare sticle (pentru imbuteliere)
- spalarea navete din plastic, navete din sarma
- spalare piese mecanice murdare dupa demontare
▪ industria agroalimentara:
- tanc de apa calda
- tanc de fermentare lichide
- instalatie de spalare locala
- spalare animale
- cuva de oparire si de inalbire.

Incalzire si pulverizare emulsie bituminoasa, amosra bitum lichid
Sunt lucrari de drumuri executate cu masina de raspandit emulsiii bituminoase (gudroneza, autogudroneza), in vederea realizarii prizei cu mixtura asfaltica. Masinile de raspandit de capacitate medie-mare se deplaseaza fie montata pe sasiul camionului purtator, fie montata pe o remorca. Incalzirea emulsiei pentru pulverizare la temperatura de circa 85ºC se realizeaza cu un arzator de motorina cu functionare automata, cu puterea termica de 200÷230kW, alimentat electric cu curent continuu de la acumulatorul camionului purtator (24VCC). In alternativa, se poate utiliza un arzator pe motorina de aceeasi putere, dar alimentat cu curent alternativ 230V-50Hz produs de un invertor conectat la acumulatorul camionului.

Incalzire directa aer, uscare aer
In acest caz, se poate folosi un arzator care utilizeaza drept aer de combustie chiar fluxul de aer al unui ventilator centrifugal. Se monteaza pe uscator de seminte, uscator de malt, uscator de cereale in general, uscator de lapte praf, uscator chimic, pentru incalzire directa aer; se mai utilizeaza si la cabina de vopsire, dar prin sistem de incalzire indirecta.
Se utilizeaza o larga paleta de combustibili: gaz natural (gaz metan), GPL, biodiesel, motorina, combustibil lichid tip M, CTL (combustibil ternic lichid), calor extra 1, calor economic 3, CLU (combustibil lichid usor), CLG (combustibil lichid greu), ulei vegetal (ulei de rapita, ulei de floarea soarelui, ulei de palmier, soia, in, canepa, porumb, ricin, masline, cocos etc.).

Incinerator pentru deseuri menajere, animaliere, deseuri medicale (infectioase sau nu)
Arzatoare pentru incinerare: trebuie sa fie capabile sa arda cu eficienta termica ridicata deseuri menajere, deseuri animaliere, deseuri medicale (infectioase sau nu), namol industrial etc.
Procesul de incinerare este combustia substantelor organice continute in deseuri. In urma procesului de incinerare a deseurilor, rezulta cenusa, gaze arse si caldura. Cenusa este compusa in principal din constituenti anorganici. Gazele de ardere trebuie sa fie curatate de particule poluante si de noxe, inainte de a fi dispersate in atmosfera.
Potrivit directivelor Europene privind incinerare deseuri, instalatiile trebuie sa fie realizate astfel incat sa asigure temperatura gazelor de ardere la cel putin 850°C timp de 2 secunde.

Panificatie, pizza si patiserie
In aceste activitati se utilizeaza: arzator de gaze sau arzator de motorina pentru cuptor de paine (cuptor de panificatie), arzator pentru cuptor tunel, arzator pentru cuptor pe vatra, arzator pentru cuptor rotativ, arzator pentru cuptor Dampf (cu tevi de abur) etc. Aceste arzatoare sunt destinate in activitatea de panificatie pentru producerea diverselor specialitati de paine si produse de patiserie (pateuri, covrigi, cornuri, biscuiti etc.). O categorie aparte o reprezinta pizzeria, activitate care presupune un cuptor de pizza dotat de regula cu arzator pe gaz sau arzator pe motorina sau tip M. In functie de forma, dimensiunile si vatra cuptorului, arzatorul poate fi cu flacara orizontala, cu flacara verticala, arzator cu ventilator sau arzator atmosferic (arzator autoaspirant). Flacara este supravegheata, controlul temperaturii poate fi manual sau cu functionare automata, cu regulator de temperatura (termoregulator). Arzatoarele utilizate in acest domeniu folosesc de regula: gaze naturale (gaz metan), GPL, motorina, combustibil lichid tip M, CTL (combustibil ternic lichid), calor extra 1, calor economic 3, CLU (combustibil lichid usor) si, mai rar, CLG (combustibil lichid greu), ulei uzat auto (ulei ars) - ulei de motor mineral sau sintetic.

Pasteurizare lapte si alte produse alimentare
Instalatia de pasteurizare presupune un schimbator de caldura la care se monteaza de regula un arzator modulant, cu functionare in regim continuu, arzator automat care sa asigure riguros o temperatura controlata.
Pasteurizarea este procesul de incalzire a unui aliment la o anumita temperatura si pe o durata bine determinata, urmata de racire brusca. Alimente ce se preteaza la pasteurizare sunt: lapte, apa, bauturi racoritoare, bere, branza, cidru de mere, ciocolata cu lapte, conserve, miere (numai cea diluata), migdale, otet, oua, paine, sirop, smantana, sos de soia, suc de fructe, suc de legume, tutun, vin etc.

Preincalzire inainte de sudare
La realizarea constructiilor metalice din profile cu grosimi semnificative, este necesar un proces de preincalzire a pieselor inainte de a se efectua sudura, care impune utilizarea de arzatoare de gaze naturale, GPL, propan, butan; in functie de tipul si dimensiunile materialolor, se poate folosi varianta cu arzator portabil, arzator pe stativ reglabil, arzator multiport (cu mai multe flacari), arzator liniar (arzator tubular).

Preparare mixturi asfaltice, emulsie bituminoasa, topire bitum, asfalt
Prepararea de mixtura asfaltica, mortare si betoane asfaltice, asfalt bogat in bitum, suspensie amorsa bitum, dresing, se realizeaza in statii specializate ce deservesc lucrarile de drumuri. Componentele statiei trebuie sa asigure un flux continuu de productie (sortare, alimentare, incalzire, uscare, amestecare). Un arzator de mare putere (uzual 3000÷12000kW, in functie de capacitatea de productie a statiei) este instalat pe un uscator de agregate (balast, nisip), care le usuca si le incalzeste.
Un alt arzator de medie putere (300÷600kW) este instalat la gospodaria de bitum, cu scopul de incalzire a acestuia in vederea introducerii in fluxul de productie. Acest tip de arzator se mai poate utiliza si la instalatia de produs emulsii bituminoase. In cadrul statiei se utilizeaza si un topitor de bitum. Topirea se face indirect, prin intermediul unei serpentine cu ulei diatermic incalzit la randul lui in cazan de constructie speciala. Tancul de stocare bitum topit este mentinut cald tot prin intermediul serpentinelor cu ulei diatermic fierbinte. Dat fiind faptul ca statiile de preparare mixturi asfaltice nu au conditii de conectare la retelele de gaze, se utilizeaza in special combustibili lichizi: motorina, combustibil lichid tip M, CTL (combustibil ternic lichid), calor extra 1, calor economic 3, CLU (combustibil lichid usor), CLG (combustibil lichid greu), pacura usoara sau grea, ulei uzat auto (ulei ars) - ulei de motor mineral sau sintetic, reziduuri petroliere si, mai rar, gaz natural (gaz metan).

Procese de incalzire in rafinarie
Rafinariile din industria petrolului extrag derivatele din petrol brut (titei), in coloane de fractionare (turnuri), prin proces de distilare fractionata. Unul din procese este incalzirea petrolului brut la peste 300°C; apoi acesta este introdus in turnurile de fractionare; in acest scop, este utilizat un arzator de putere medie (in raport cu capacitatea instalatiei), arzator cu functionare modulanta, capabil sa functioneze cu combustibili de calitate inferioara si sa asigurea mentinerea unei temperaturi cat mai constante a procesului.
Din gazele degajate prin incalzirea petrolului, se separa treptat derivatele (fractiile) petroliere: propan, butan, benzina pentru autovehicule, benzina pentru aviatie (kerosen), combustibil Diesel (motorina), petrol industrial (petrol lampant, combustibil pentru instalatii de incalzire), ulei industrial pentru masini, ulei medicinal, pacura usoara, pacura grea, reziduuri de rafinare (smoala), utilizate pentru producerea de asfalt.

Topire metale neferoase (topire aluminiu, topire cupru, topire bronz, topire alama etc.)
Arzatoarele din aceasta categorie sunt utilizate in procesele de topit neferoase (topit aluminiu, cupru, bronz, alama, zinc, zamac, antimoniu etc.), cat si pentru mentinerea temperaturii metalului (aliajului) topit.
Pentru topit neferoase si aliaje ale acestora se utilizeaza in special aurator de gaze naturale, cu comanda manuala sau arzator automatizat; arzatorul dimensioneaza si se alege in principal in functie de:
▪ tipul cuptorului de topire
▪ temperatura de topire
▪ cantitatea ce trebuie topita (marime sarja)
▪ tipul combustibilului
▪ numarul arzatoarelor montate pe cuptor
▪ timpul impus pentru topire.
Se utilizeaza in special combustibil gazos (gaze naturale, gaz metan, GPL, propan, butan).
Daca folosim un arzator atmosferic sau un arzator cu aer comprimat, puterea termica poate atinge 2200kW, iar temperatura maxima a procesului atinge 1000°C. In cazul unui arzator monobloc (arzator cu aer insuflat), puterea termica poate atinge 3000kW, iar temperatura maxima a procesului este de 1100°C (in cazul tubului de flacara din otel termorefractar), respectiv 1400°C (in cazul tubului din carbura de Siliciu). Daca folosim un arzator multibloc cu aer insuflat, temperatura maxima a procesului poate atinge 1600°C (in cazul tubului de flacara din beton termorefractar).
Arzatorul poate fi montat pe diverse tipuri de cuptoare:
- cuptor de topire (cuptor rotativ, cilindric orizontal)
- cuptor cu creuzet fix sau extractibil
- cuptor basculant (cuptor rabatabil).

Topire sticla, tratament termic sticla
In cazul unui cuptor bazin pentru topit sticla, se recomanda utilizarea arzatoarelor cu viteza mare de ejectie. Orientarea arzatoarelor trebuie realizata astfel incat sa se asigure incalzirea cat mai uniforma a bazinului, in scopul reducerii consumurilor si cresterii eficientei.
In cazul unui cuptor camera sau a unui cuptor tunel pentru tratament termic (preincalzire, indoire, formare, calire, recoacere, prelucrare finala), sunt utilizate arzatoare de putere medie, cu functionare modulanta, capabile sa mentina temperatura cat mai constanta a procesului.

Tratament termic metale
Aceste procese au loc in cuptor de tratament termic si/sau termochimic (cuptor camera, cuptor tunel continuu, cuptor cu banda, cuptor cu vatra mobila sau cuptor cu vatra pasitoare etc.). Scopul este realizarea proceselor de incalzire, calire, cianurare, cianizare, nitrurare, coacere, recoacere, temperare, solubilizare, revenire, durificare, imbatranire, cementare, borurare, brunare, normalizare, calmare, relaxare, bai de saruri etc.
In cazul unui cuptor tunel, incalzirea este realizata diferentiat de-a lungul acestuia, pe zone cu gradiente de temperatura prestabilite; pentru obtinerea profilului termic impus de exigentele tehnologice, procesul este asistat de un calculator (PLC - Programmable Logic Controller). Sunt utilizare arzatoare cu functionare modulanta, preferabil de tip recuperativ, cu putere termica rezultata din bilantul termic al procesului.
In aceste procese, se utilizeaza de regula gaze naturale (gaz metan).

Uscator de cereale, uscator de tutun, uscare fructe si legume
Uscatoarele pentru diverse produse agricole (cereale, tutun, legume, fructe etc.) realizeaza procesul de uscare, fiind utilizat un arzator de putere mica sau medie, preferabil cu functionare in doua trepte sau chiar cu functionare modulanta, in functie de pretentiile tehnologice. Uscarea utilizeaza caldura continuta in aerul cald pentru reducerea si evacuarea umiditatii.
In functie de produs, se poate utiliza modul de incalzire directa sau indirecta a aerului.
In primul caz - incalzire directa, amestecul de gaze arse produse de arzator si aerul produs de un ventilator este introdus in uscator unde traverseaza produsul si are loc procesul de uscare. La incalzire indirecta, se utilizeaza un schimbator de caldura aer-aer; debitul de gaze arse produse de arzator traverseaza tubulatura schimbatorului, iar fluxul de aer refulat de un ventilator „spala” aceasta tubulatura pentru a se incalzi si a fi introdus in uscator la temperatura necesara. Deoarece procesul necesita un control riguros al temperaturii, se impune utilizarea de arzator modulant sau cel putin cu functionare in doua trepte. Se utilizeaza o mare varietate de combustibili, in special lichizi: motorina, combustibil lichid tip M, CTL (combustibil ternic lichid), calor extra 1, calor economic 3, CLU (combustibil lichid usor), CLG (combustibil lichid greu), ulei uzat auto (ulei ars) - ulei de motor mineral sau sintetic, ulei vegetal (ulei de rapita, ulei de floarea soarelui, ulei de palmier, soia, in, canepa, porumb, ricin, masline, cocos etc.), ulei reciclat sau rebutat; mai rar este intalnit combustibil gazos: gaze naturale, (gaz metan), GPL.

Uscator de cherestea
Uscatoarele de cherestea sunt utilaje care are scopul de a reduce controlat umiditatea continuta in cherestea. Uscatorul care foloseste un arzator pentru procesul de incalzire si uscare, este dotat cu un schimbator de caldura aer-aer pentru a genera fluxul de aer cald la debitul si temperatura necesara. Se utilizeaza de regula un arzator pe combustibil lichid - motorina, tip M, CTL, CLU, ulei uzat auto (ulei ars) - ulei de motor mineral sau sintetic, sau un arzator de combustibil gazos – gaze naturale, gaz metan, mai rar GPL).

Vopsire in camp electrostatic
Procesul are loc intr-un cuptor de polimerizare. Piesele, vopsite in prealabil cu vopsea pulbere aplicata in camp electrostatic, sunt introduse in cuptor. Incalzirea acestuia se realizeaza cu ajutorul unui arzator care trebuie sa realizeze un regim termic compatibil cu tipul de pulbere utilizata. Piesele se mentin in cuptor pana la finalizarea procesului de polimerizare a vopselei.
Deoarece durata si temperatura de polimerizare sunt riguroase, se recomanda un arzator modulant sau cel putin in doua trepte de functionare. Combustibilul utilizat este de regula gaz metan (gaze naturale), motorina, tip M, rareori GPL.

COMBUSTIBILI UTILIZATI

Combustibilii utilizati de arzatoarele oferite sunt:

» gaze naturale (gaz metan)
» GPL
» propan
» propan - butan
» biogaz
» biodiesel
» kerosen
» motorina
» combustibil lichid tip M
» CTL (combustibil ternic lichid)
» calor extra 1
» calor economic 3
» CLU (combustibil lichid usor)
» CLG (combustibil lichid greu)
» pacura usoara sau grea
» ulei uzat auto (ulei ars) - ulei de motor mineral sau sintetic
» ulei vegetal (ulei de rapita, ulei de floarea soarelui, ulei de palmier, soia, in, canepa, porumb, ricin, masline, cocos etc.), ulei reciclat sau rebutat
» reziduu petrolier din bataluri aflate de regula in proprietatea companiilor petroliere.